O nama

Društvo Sinjali

Društvo Sinjali

Već sam naziv udruge, Društvo Sinjali (lat. signum - znak, biljeg, oznaka, pečat), definira njezine ciljeve i način djelovanja u području kulture, ekologije i tradicije. Označiti, upozoriti i naglasiti ono što treba trajati, sačuvati i oteti od zaborava.

Društvo Sinjali osnovano je 18.02.2006. na otoku Krku, u Baški, nadomak crkvi svete Lucije u kojoj je pronađena znamenita Bašćanska ploča, dragocjeni spomenik hrvatske pismenosti. Pisana glagoljicom u kamenu odredila je putanju kojom će se Sinjali kretati u narednim godinama. Od brojnih projekata ističe se Bašćanska staza glagoljice koju čine kamene skulpture glagoljskih slova rasute bašćanskom dolinom i postavljene na lokacijama kulturnih, prirodnih i tradicijskih vrijednosti.

Ploča od školjaka
Bašćanska staza glagoljice

Društvo se posebno istaklo u očuvanju tradicijske baštine kroz projekte Mrgari – kameni cvjetovi Baške, Ploča od školjaka, Bodulski vrt, Etno kuća na Funtani, Marijin zvon, Crna ovca, Hranitelji bašćanske doline – kiparski ciklus, Bašćanski kaštel i crkva sv. Ivana, Ex Tempore – likovne radionice.

Tijekom godina organizirane su i brojne izložbe, predstave, koncerti, predavanja, radionice, manifestacije i kulturne inicijative.  Kao posebnost udruge ističe se kontinuirano stvaranje čvrste spone između male otočne zajednice – njezinih starosjedioca, pastira, ribara, pčelara - s lokalnim i državnim institucijama, povjesničarima, umjetnicima i akademicima različitih profila.

Očuvanje tradicijske baštine
Mrgari

Spontanost, autentičnost i entuzijazam, uz stručnu potporu iz raznih područja, ključni su sastojci recepta koji daje kvalitetu volonterskom djelovanju udruge.

Najavljujemo

Pridružite nam se na slijedećim događanjima

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit amet dolor tincidunt nunc nunc egestas.

Društvo Sinjali Baška

Svaki od projekata duboko je prožet elementima kulturne baštine na kojoj počiva današnja, često duhom osiromašena, zbilja.